NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

KennisToms Engeland             
Elke dinsdag van 28 augustus t/m 2 oktober, 20.25 uur (M.U.V. aflevering 1, 21.10 uur), NPO 2
Tom Egbers gaat in deze zesdelige serie op reis door Engeland. Het is het land waar zijn moeder is geboren, waar hij elke zomervakantie op vakantie ging en waar hij van houdt. Net als zovelen was ook Tom verrast door de Brexit. In hoeverre wijkt Engeland af van het land van zijn jeugd? En kent hij het Engeland van nu eigenlijk wel?
https://pers.ntr.nl/programma/toms_engeland/ Focus
Elke woensdag vanaf 5 september, 20.45 uur, NPO 2
Focus is terug met een nieuw seizoen. Met in de eerste uitzending aandacht voor bliksem: Voor de een is bliksem prachtig, voor de ander verschrikkelijk. Kunnen we ons wapenen tegen dit indrukwekkende, ontzagwekkende - en steeds vaker voorkomende - natuurfenomeen? Wat weten we al en vooral: wat weten we nog niet? Diederik Jekel bekijkt in de tweede aflevering met een combinatie van fascinatie en afgrijzen wat de wetenschap aan vernietigingskracht ontwikkelt met robotraketten. Ze sporen zelfstandig vijanden op en storten zich erop storten, semi-autonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare mini-tankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars.
In de derde aflevering staat de neus centraal met aandacht voor anosmie en trimethylaminurie. Bij anosmie verlies je je reukzin en trimethylaminurie is ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangename wijze dat geur een veel grotere rol speelt in ons leven dan we vermoeden.
Presentatie: Diederik Jekel en Elisabeth van NimwegenDe Nieuwe Maan
vanaf vrijdag 7 september, 17.15 uur, NPO 2
Fidan Ekiz is de opvolger van Nadia Moussaid als presentatrice van De Nieuwe Maan. Ekiz is bekend als journaliste, programmamaakster en tafeldame bij De Wereld Draait Door. In De Nieuwe Maan maakt ze haar debuut als presentatrice. De Nieuwe Maan is een wekelijkse actuele talkshow met een scherp oog voor ontwikkelingen rondom de multiculturele samenleving.
Andere Tijden

Vanaf zaterdag 8 september, 21.20 uur, NPO 2
Hans Goedkoop is terug met een nieuwe reeks afleveringen van Andere Tijden. Met op 8 september Premier in de maak: Bijna acht jaar is hij onafgebroken premier van Nederland, Mark Rutte. Niets lijkt aan hem te kleven. Verbaal is hij iedereen de baas. Problemen worden opgelost of weggelachen. Inmiddels lijkt zijn gezag – ook in Europa – onomstreden. Maar de aanloop naar dat premierschap verliep allerminst soepel, zijn leiderschap stond herhaaldelijk ter discussie. Andere Tijden gaat terug naar de beginperiode van partijleider Rutte toen de VVD en de toekomstig premier zoekende waren. In de tweede aflevering gaat Andere Tijden met George Baker op zoek naar zijn Italiaanse roots. Bekend is dat George Baker in de jaren 70 met Little Green Bag en Una Paloma Blanca monsterhits scoorde over de hele wereld. Minder bekend is dat zijn vader een Italiaanse soldaat was genaamd Peppino Caruso die in de Tweede Wereldoorlog in Hoorn terecht was gekomen. George Baker - eigenlijk Hans Bouwens geheten - werd in de Hongerwinter van 1944 geboren en heeft zijn vader nooit gekend.
https://pers.ntr.nl/programma/andere_tijden/ Verborgen Verleden
Elke zaterdag van 8 september t/m 14 oktober, 20.25 uur, NPO 2
Interessante hoofdpersonen, onbekende voorouders en verrassende familiegeschiedenissen. Soms zijn de verhalen klein en privé, soms gaan ze over de grote geschiedenisverhalen. Zo is elke aflevering een ontdekkingsreis voor de hoofdrolspelers. Met dit najaar: Youp van ’t Hek, Karin Bloemen, Willie Wartaal, Astrid Kersseboom, Kees Prins en Georgina Verbaan.
https://pers.ntr.nl/programma/verborgen_verleden/ Danny in de buitenwijken
Elke woensdag van 26 september t/m 31 oktober, 21.05 uur, NPO 3
Danny bezoekt in zes Europese steden de ghetto’s en achterstandswijken. Hoe leven mensen daar en hoe houden ze zich staande in buurten waar armoede, drugs en criminaliteit overheersen?
https://pers.ntr.nl/programma/danny_in_de_buitenwijken/ 80 jaar oorlog
Elke vrijdag van 28 september t/m 9 november, 21.05 uur, NPO 2
Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de 80-jarige oorlog begon. Daarom zendt de NTR weer een geschiedenisserie uit in de traditie van o.a. De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw, met Hans Goedkoop. Ook is er weer een komische serie op NPO Zapp met sketches over de 80-jarige oorlog (beide zeven delen).
https://pers.ntr.nl/programma/80jaar_oorlog/Iedereen Verlicht
Elke zondag vanaf 7 oktober, 16.25 uur, NPO 2
In het NTR programma Iedereen Verlicht reist presentator Narsingh Balwantsinghin in zijn tuk tuk door het land op zoek naar mensen die op een of andere manier op zoek zijn naar persoonlijke verlichting. Voor de een betekent dat een leven in meer spirituele zin, voor de ander een leven meer afgestemd op maatschappelijke duurzaamheid en voor een heleboel andere mensen iets daartussenin. Zijn we uiteindelijk niet allemaal op zoek naar balans, geluk en liefde?VakKing 2018
Vanaf maandag 15 oktober, 22.15 uur, NPO 3
In deze vijfdelige serie volgen we jonge MBO-vakmensen die alles op alles zetten om in hun vakgebied de allerbeste van Europa te worden. De passie voor hun vak bezorgde hen een plek op de Europese kampioenschappen. Begeleid door coaches worden ze klaargestoomd om in Boedapest de prestatie van hun leven neer te zetten. Nemen ze een medaille mee naar huis?Brard & Jekel: VetGelukkig ?!
Elke dinsdag van 23 oktober t/m 13 november, 20.25 uur, NPO 3
In deze vierdelige serie presenteert de NTR een gloednieuw tv-duo: Patty Brard en Diederik Jekel. TV-persoonlijkheid en presentatrice Patty Brard en wetenschapsjournalist Diederik Jekel weten allebei wat het is om te strijden tegen overgewicht. In deze serie onderzoeken zij vanuit hun persoonlijke ervaring de wetenschappelijke en culturele kanten van overgewicht.
https://pers.ntr.nl/programma/vetgelukkig/ Lief dagboek
Elke zondag van 28 oktober t/m 2 december, 21.20 uur, NPO 1
In Lief dagboek lezen mensen voor uit de dagboeken die ze in hun puberteit schreven. Voor het eerst, voor een volle zaal publiek. Spannende, onthullende en gênante verhalen. Allemaal heel herkenbaar en toch verrassend.
https://pers.ntr.nl/programma/lief_dagboek/ 
Iris onderzoekt
Elke donderdag 8, 15, 22 en 29 november 2018, 21.45 uur, NPO 3
Na een succesvolle eerste uitzending in 3LAB keert Iris van Lunenburg terug bij de NTR met Iris onderzoekt.  Als baby werd Iris uit Haïti geadopteerd. Ze groeide op in Emmen, in een blank gezin. Is dit waar haar liefde en voorkeur voor de witte Nederlander vandaan komt? En hoe zit het dan met de rest van de Nederlanders? Zijn gemengde relaties een graadmeter voor integratie en acceptatie binnen de Nederlandse samenleving? Iris gaat met verschillende mensen in gesprek over dit onderwerp en onderzoekt hoe het hier anno 2018 gesteld is met gemengde relaties. In deze serie van vier afleveringen staat elke week een ander thema centraal; Iris onderzoekt onder meer hoe er in de zwarte gemeenschap tegen gemengde relaties wordt aangekeken, maar ook hoe dat bij moslims is en bij Aziaten. Iris onderzoekt wordt voor de NTR geproduceerd door Human Factor TV.Anorexia eetclub
Elke dinsdag van 6 november t/m 18 december (m.u.v. 20 november), 21.10 uur, NPO 3
In Anorexia Eetclub gaan zes dappere jongeren met anorexia de strijd aan met hun eetstoornis. Onder leiding van een diëtiste willen ze samen leren om weer normaal te koken en te eten. Tatum Dagelet volgt ze in hun dagelijkse strijd tegen de ziekte en hun wil om te herstellen.
https://pers.ntr.nl/programma/anorexia_eetclub/ 

Pioniers onder de pandits
zondag 18 en 25 november 2018, 16.25 uur, NPO 2
Binnen alle stromingen van het Hindoeïsme in Nederland, zowel de conservatieve als de liberale, is sprake van een vernieuwingsbeweging. Nederlandse hindoes zijn steeds kritischer en veeleisender. Men verwacht van pandits (hindoe geestelijken) meer duiding en (spirituele) uitleg over de rituelen en niet enkel het in onbegrijpelijke taal afdraaien van rituelen. Hoe ga je als pandit om met de behoefte vanuit de gemeenschap om belangrijke thema’s zoals de dood, euthanasie, huwelijk, echtscheiding en homohuwelijk binnen het geloof eigentijdser te benaderen? Dit tweeluik volgt hindoe geestelijken die vernieuwend bezig zijn in hun werk en die hun nek uitsteken om verandering te brengen in de starre regels van de gevestigde orde. Presentatie: Narsingh Balwantsingh. Moslims zoals wij
17 t/m 21 december, dagelijk, 22.55 uur, NPO 2
Wat gebeurt er als acht Nederlandse moslims met uiteenlopende opvattingen en overtuigingen bij elkaar gaan wonen en onderling gaan bepalen wat de leefregels zijn? In deze serie wonen vier mannen en vrouwen tien dagen samen in een huis nabij Roermond. Met de nodige zelfkritiek geeft ieder zijn mening over religie, samenleving en gemeenschap. De diversiteit binnen de moslimgemeenschap is enorm. Ondanks alle polemiek kan niemand spreken uit naam van ‘de moslims’. Gebaseerd op de BBC-serie 'Muslims Like Us' uit 2016, die werd bekroond met een prestigieuze BAFTA Award.
https://pers.ntr.nl/programma/moslims_zoals_wij/ De Aardappeleters
Vanaf maandag 17 december, 19.25 uur, NPO 2 (onder voorbehoud)
Niet de ingrediënten maken het gerecht, maar verhalen. De meest wonderlijke verhalen. Keer op keer wordt Joris Vermeer, hoofd Aardappeleter, verrast door de gerechten waar hij alles al van denkt te weten. Voorbeelden? De Weense schnitzel komt uit Milaan en veroorzaakte een eeuwenlange strijd in de katholieke kerk. Voor Peruaanse ceviche heb je Japanners nodig. En dankzij het communisme heeft kaasfondue de wereld veroverd. De Aardappeleters. Over alles wat we niet weten… van ons eten.< Terug naar overzicht