NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

DocumentairesHet Uur van de Wolf: M.C. Escher – Het oneindige zoeken
Donderdag 13 september, 22.55 uur, NPO 2
“Ik ben bang dat er in de wereld maar één persoon is die een echt goede film over mijn werk kan maken en dat ben ik zelf.” Dat schrijft de beroemde graficus M.C. Escher in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk. Regisseur Robin Lutz heeft in de documentaire Het oneindige zoeken dat idee als uitgangspunt gebruikt. Hij geeft Escher 46 jaar na zijn dood opnieuw een stem; gebaseerd op de rijkdom van Eschers nimmer geopenbaarde brieven en dagboeken.
https://pers.ntr.nl/programma/uvdw/ Boom maakt boek
Donderdag 20 september 2018 om 22.55 uur, NPO 2
Ze knipt en plakt, ze vouwt en aait, ze snijdt en lijmt, met de Pritt stift als haar beste vriend: bij grafisch ontwerpster Irma Boom ontstaan de boeken onder haar handen, op papier. Ze overlegt met de binder over de naaibrug en met de drukker over de juiste kleur geel: het ene geel is ondeugend en het andere tuttig. In de documentaire Boom maakt boek biedt regisseur Lex Reitsma een blik op Booms gevarieerde werk en daarmee op Boom zelf. Eindeloos schaaft ze aan haar ontwerpen want “het kan altijd beter”.
https://pers.ntr.nl/programma/uvdw/ 


 
Het Uur van de Wolf: Het is gezien
Donderdag 27 september, 22.55 uur, NPO 2
Aanleiding voor de documentaire Het is gezien is het Ezelproses van schrijver Gerard Reve, vijftig jaar geleden. Hij wordt in 1966 voor de rechter gedaagd wegens smadelijke godslastering. In hoger beroep houdt Reve zelf een krachtig pleidooi voor het vrije woord van de kunstenaar. In Het is gezien vertellen o.a. cabaretier Hans Teeuwen, schrijver A.H.J. Dautzenberg en kunstenares Tinkebell over de bedreigingen van hun vrijheid. Aan de hand van hun eigen ervaringen onderzoeken ze hoe het vandaag de dag gesteld is met de vrijheid van de kunstenaar in Nederland. Reve’s betoog bevrijdde Nederland in de jaren zestig van een benepen moraal.  Het is gezien toont de actuele betekenis van zijn pleitrede en toont het belang van kunst, die onverschrokken reflecteert op onze samenleving.
https://pers.ntr.nl/programma/uvdw/ ANBU Gang - A Nation By Us
Zaterdag 10 november, 23.00 uur, NPO 3

Wat punk was voor de jaren 80, is de rapscène voor deze tijd. Grof en rebels. Maar wie verder durft te kijken dan de ruige straattaal, de gouden tanden en de gezichtstattoos ontdekt een uiterst creatieve en getalenteerde generatie.

De documentaire ANBU Gang, A Nation By Us, volgt de leden van de ambitieuze rapgroep de ANBU Gang in een belangrijke periode van hun leven. Van het prille begin als de vrienden op de zolderkamer van frontman Jiri chillen, blowen en muziek maken. Tot het moment dat ze de Nederlandse poppodia en hiphopfestivals veroveren en het publiek luidkeels hun nummers meezingt. Alles doen ze zelf. Van muziek maken en uitbrengen, tot het schieten van videoclips en het bedrukken van bandmerchandise.  Zonder hulp van een platenlabel of een uitgekiende marketingcampagne, maar puur op eigen kracht wordt de ANBU Gang steeds bekender. De documentaire geeft niet alleen een intrigerend kijkje in de wereld van de Nederlandse rapscène en de straatcultuur. Het geeft ook een mooi beeld van een vriendengroep en hun groei naar volwassenheid.
https://pers.ntr.nl/programma/anbu_gang/ 


 < Terug naar overzicht