NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Kennis

Andere Tijden
Vanaf zaterdag 16 september, 21.20 uur, NPO 2
Ook dit jaar weer op de zaterdagavond het geschiedenisprogramma Andere Tijden.
Met in het najaar afleveringen over een omstreden ontgroening bij het Amsterdamse Corps, een speciale gevangenis in Brabant voor jeugd die niet wil deugen, Mata Hari, de bizarre aanpak van autistische kinderen in de jaren 60 van de vorige eeuw en de ondergang van vliegtuigfabrikant Fokker.


Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel

De Kennis van Nu
Vanaf zaterdag 7 september, 19.20 uur, NPO 2
Vanaf donderdag 7 september brengt De Kennis van Nu, het wekelijkse wetenschapsprogramma van de NTR, weer een nieuwe reeks uitzendingen.  Presentatoren Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel nemen de kijker in actuele en verdiepende reportages mee in de fascinerende wereld van de wetenschap, met aan het eind van elke uitzending een verrassende uitsmijter: een rubriek over de wolken.

In de eerste drie afleveringen gaan Elisabeth en Diederik op zoek naar de plekken in Nederland waar de biodiversiteit het hoogst is, het oppervlaktewater het schoonst en de luchtkwaliteit het beste is. Hiervoor trekken ze van Schiermonnikoog naar Limburg en van de Nederlandse kust naar de Weerribben en doen ze metingen op deze uiterste plekken in Nederland.

In aflevering vier besteden we aandacht aan het fenomeen extreem weer en de gevolgen voor de natuur. Wetenschappers willen met onderzoeksmethoden inzichtelijk maken wat bijvoorbeeld één zware storm voor effect heeft op de lange termijn.

In de vijfde aflevering van dit seizoen besteden we aandacht aan verstoord gehoor. Wat gebeurt er als geluiden niet meer goed binnenkomen. En kan een gehoorapparaat worden ontwikkeld dat uit de hersenactiviteit kan afleiden naar welk geluid iemand wil luisteren? En kan dat apparaat dat geluid dan ook precies versterken? Diederik en Elisabeth zoeken het uit.


Einde speeltijd!
Zondag 1 en 8 oktober, 21.00 uur, NPO 2
In oktober zendt de NTR het tweeluik Einde speeltijd! uit; twee documentaires over de geldstromen in het hedendaags voetbal.
Achter de confrontatie op de groene mat spelen zich zaken af waar de doorsnee supporter geen benul van heeft. Iwan van Duren en Tom Knipping (Voetbal International en auteurs van Voetbal & Maffia) nemen de kijker mee in de wereld van matchfixing en club-overnames door buitenlandse miljonairs. Het duo legt bloot hoe financiële belangen de sportieve steeds verder overheersen, wedstrijden worden gemanipuleerd en het toezicht op geldstromen te kort schiet. Een journalistieke speurtocht in een wereld waar pottenkijkers niet welkom zijn. De documentaires onthullen hoe voetbal, terwijl u zit te kijken, zijn laatste restje onschuld verliest.


Job Cohen in Verborgen verleden

Verborgen verleden
Vanaf zaterdag 16 september, 20.30 uur, NPO 2
In de nieuwe reeks van Verborgen verleden gaan Job Cohen, Claudia de Breij, Jörgen Raymann, Eric Corton, Paul Haenen en Wende Snijders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Zij stuiten op kleurrijke voorouders en opmerkelijke verhalen. Verborgen verleden, dat al sinds 2010 bestaat, is ook afgelopen voorjaar weer uitstekend bekeken en gewaardeerd. Toen was onder meer te zien hoe Herman Finkers tot zijn verrassing voorouders ver buiten Twente vond. Sacha de Boer ontdekte een heldhaftige, maar soms ook gruwelijke familiegeschiedenis in Schotland. En Arjen Lubach eigende zich, op basis van zijn familieverleden, de ruïne van het middeleeuwse Slot Teylingen toe. Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse Who do you think you are? en maakt gebruik van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.


Hans Goedkoop

Van alle tijden
Van 9 oktober t/m 2 november, steeds van maandag t/m donderdag, 19.55 uur, NPO 2
In oktober 2017, de Maand van de Geschiedenis, presenteert Hans Goedkoop vier weken lang de geschiedenisquiz Van Alle Tijden. Zestien teams van geschiedenisliefhebbers strijden in een spannend knock-outsysteem om de titel ‘Geschiedeniskenners 2017’.  De teams, die steeds uit twee kandidaten bestaan, moeten van alle markten thuis zijn want de quiz doet zijn naam eer aan: de vragen gaan letterlijk over alle tijden. Het programma kent drie rondes: de eerste is een klassieke jaartalronde waarin kandidaten elkaar tactisch dwars kunnen zitten. In de  tweede ronde stelt Hans Goedkoop meerkeuzevragen aan de hand van fragmenten uit het enorme en rijke archief van zijn eigen Andere Tijden. De antwoorden op de vragen in de supersnelle derde ronde liggen op het puntje van de tong: ze gaan louter over de 21e eeuw. In de finale tenslotte beantwoorden de teams vragen over steeds een belangrijk thema uit de wereldgeschiedenis. Daarbij kunnen ze elkaar lelijk de weg dwarsbomen door vragen van elkaar te kapen.


Het Instituut (BNNVARA/NTR)
Vanaf donderdag 26 oktober, 21.15 uur, NPO 1
Het Instituut komt terug. Opnieuw sluiten Joep van Deudekom en Rob Urgert honderd mensen een week lang op in een voormalige kazerne in Ede en onderwerpen hen aan wetenschappelijke experimenten. Afgesloten van de buitenwereld krijgt deze doorsnee van de Nederlandse samenleving een week lang een gelijke behandeling: dezelfde kleding, hetzelfde eten, eenzelfde slaapplaats. De honderd worden mentaal bijgestaan door Sophie Hilbrand. In deze nieuwe reeks: wie zijn wij Nederlanders eigenlijk? Hoe verschillend en hoe gelijk zijn we? Hoe tolerant en hoe beïnvloedbaar? En hoe reageren wij onder grote druk? Het Instituut: een paradijs voor menig wetenschapper, een onvergetelijke ervaring voor elke deelnemer.


Oh mijn hemel
Elke zondag van 5 november t/m 24 december om 21.15 uur op NPO 3
Een comedyserie over de vijf wereldreligies: 
Het Jodendom, Christendom, de Islam, het Hindoeïsme en Boeddhisme zijn nog altijd springlevend. Toch weten we er nog maar zo weinig van af. Daarom vertellen we in ‘Oh Mijn Hemel..’ alle beroemde en oude verhalen uit alle windstreken en tijden, maar nu in de vorm van een sketch.

‘Van de ark van Noach tot de Ramadan,
van Adam tot Vishnu
en van Jeruzalem tot Tibet.’

De profeet Mozes, Jezus Christus, Mohamed Razi, Mahatma Gandhi en De Dalai Lama komen op de bank bij tv-presentator Jochem Op den Velde [ Alex Klaasen ] en kijken terug op de hoogte- en dieptepunten van hun leven en hun geloof. 

Met Pierre Bokma, Alex Klaasen, Dunya Khayame, Sergio IJssel, Ellen Pieters, Sabri Saad El Hamus, Birgit Schuurman, Jacob Derwig, Ilse Warringa, Laus Steenbeeke, Leon Ali Cifteci, Remko Vrijdag, Rogier in ’t Hout, Gijs de Lange, Mohammed Chaara, Elise Schaap, Tygo Gernandt, Waldemar Torenstra, Joy Wielkens, Phi Nguyen, Marcel Hensema, Peter van Rooijen, Tina de Bruin, Dick van den Toorn en vele anderen.

‘Oh, mijn  hemel…’ is geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen en gemaakt door het team van ‘ Welkom in de jaren 60’.


Twan Huys

College Tour
Vanaf vrijdag 10 november, 21.10 uur, NPO 2
College Tour is het interviewprogramma voor studenten, gepresenteerd door Twan Huys. Het concept: een nationaal of internationaal bekende gast beantwoordt vragen van studenten. Het idee voor College Tour ontstond in de Verenigde Staten waar Twan Huys als Amerika-correspondent tijdens de presidentsverkiezingen de townhall meetings bezocht. Dit zijn bijeenkomsten in sportzalen en gemeentehuizen waar burgers de mogelijkheid krijgen om de presidentskandidaten het vuur na aan de schenen te leggen met vragen die hen bezig houden. College Tour is spraakmakend. De vragen die studenten weten en durven te stellen blijken bij iedere gast interessante antwoorden op te leveren die regelmatig het nieuws halen. Wie dit najaar de gasten in College Tour zijn, wordt later bekend.


Serie over Het Midden-Oosten, titel n.t.b.
Voorjaar 2018
Beelden van aanslagen, oorlogen en vluchtelingen in het Midden-Oosten dringen zich vrijwel dagelijks aan ons op. De huidige situatie in die regio is er een van onoverzichtelijke chaos waar we als buitenstaander nauwelijks nog de ‘achterkant’ van kunnen zien. Wat weten we tenslotte over de geschiedenis, de dromen en frustraties van de bevolking, de plannen voor de toekomst? Met een televisieserie en een Interactive probeert de NTR het Midden-Oosten dichterbij te halen.

In vier afleveringen van 50 minuten, geproduceerd door de Geschiedenisredactie die eerder series als de Gouden Eeuw of Goede Hoop over Zuid-Afrika maakte, komt in de televisieserie het verleden aan bod. Met bijzonder archiefmateriaal, ooggetuigen en deskundigen, worden vier sleutelmomenten in het Midden Oosten onder de loep genomen. Het gaat om De Arabische Opstand (1916), de stichting van Israël (1948), de Suez-crisis (1956) en de Islamitische Revolutie (1979). Die gebeurtenissen en jaartallen zijn meer dan handvatten om de geschiedenis te begrijpen. Ze hebben stuk voor stuk een emotionele betekenis en leven tot op de dag van vandaag in de herinnering van de bevolking. Ze staan voor hoop, (gefnuikte) trots en frustratie. Het zijn belangrijke momenten, om niet te zeggen collectieve ijkpunten, die in het DNA van de bevolking zijn gaan zitten. “I don’t stir up the past, it stirs up itself”, zoals een Egyptenaar het telkens terugkerende belang van de geschiedenis in de regio omschrijft.

In het multimediale online project zal naast de recente geschiedenis ook “het andere” Midden-Oosten centraal staan. De basis voor dit multimediale project vormt een interactieve 3-D kaart van het Midden-Oosten waarop de bezoeker verschillende routes kan volgen of vrij kan verkennen, bv. een route langs belangrijke conflictgebieden of een route langs plekken met hoopvolle verhalen. Daarbij krijgt de bezoeker een helder beeld van hoe de huidige conflictsituaties in het Midden-Oosten hebben kunnen ontstaan, maar er wordt ook een beeld geschetst van het alledaagse leven van jonge mensen en hun dromen over de toekomst. Naast verdiepende en duidende verhalen, worden actuele items, aangedragen door redacteuren van Nieuwsuur en NOS,  middels een ‘heatmap’ ontsloten. Op die manier kan de gebruiker via de diverse routes virtueel een reis door het Midden Oosten maken en, al naar gelang van de interesse, verschillende lagen aanboren.< Terug naar overzicht