NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Documentaires

Joke van Leeuwen

Het Uur van de Wolf: Joke van Leeuwen – Een wereld tussen twee oren

Donderdag 14 september, 22.55 uur, NPO 2
Ze is al veertig jaar een groot Nederlands auteur en tekenaar, overladen met prijzen vanwege haar proza en poëzie voor jong en oud, en toch is Joke van Leeuwen vrijwel onbekend in Nederland. Haar werk is zeer toegankelijk, maar iets belemmert haar om de aandacht op zichzelf te vestigen. De documentaire werpt een blik op de persoonlijke denkwereld van deze eigenzinnige kunstenaar.
Regie: Heddy Honigmann. 


Ik begon te schrijven toen ik drie was

Het Uur van de Wolf: Thomas Verbogt-Ik begon te schrijven toen ik drie was
Donderdag 21 september, 22.55 uur, NPO 2
Documentaire over de schrijver Thomas Verbogt en de totstandkoming van zijn nieuwste werk. De film laat zien hoe Verbogt een ingrijpende ervaring uit zijn vroegste jeugd als uitgangspunt neemt voor een roman. Getekende animaties, die worden gecombineerd met gefilmde scènes, verbeelden hoe aan de fantasie van de schrijver een literair personage ontspruit.
Regie: Ditteke Mensink


Herman Koch

Het Uur van de Wolf: Echt Herman Koch
Donderdag 28 september, 22.55 uur, NPO 2
"Nederlands meest vertaalde en best verkochte schrijver Herman Koch is een man met geheimen die hij alleen via het filter van een maskerade lijkt te willen prijsgeven. De Woede van Herman Koch is een schrijversportret waarin regisseur Pieter Verhoeff samen met Koch door het doolhof van zijn binnenwereld dwaalt, om in het centrum daarvan uit te komen. Pieter ontmoet hem in de intimiteit van zijn eigen leven waar hij bereid is zijn vermommingen af te leggen.
Regie: Pieter Verhoeff


Ashton Brothers

Het Uur van de Wolf: Ashton Brothers
Donderdag 19 oktober, 22.55 uur, NPO 2
De Ashton Brothers zijn met hun circusachtige variété een uniek gezelschap in het Nederlandse theaterlandschap. Regisseur Marcel de Vré volgt hun creatieve ontwikkeling al jaren met de camera. Hij zag de successen en mislukkingen, de vriendschap en breuken in de groep en het recente afscheid van Pepijn Gunneweg, één van de sleutelfiguren. Hoe gaan ze sindsdien verder? De afspraak was dat ze zouden stoppen na het vertrek van Pepijn. In plaats daarvan lijken ze hun weg nu pas echt gevonden te hebben. Waar ligt hun grens? Moet het steeds gevaarlijker?
Regie: Marcel de Vré

Het Uur van de Wolf: Jan Wolkers
Maandag 23 oktober, 20.55 uur, NPO 2
Jan Wolkers maakte in zijn Amsterdamse periode (1963-1977) zijn grootste bloei door, maar overwon ook meerdere crises. Aan de hand van zijn boeken en media-optredens heeft hij sterk bijgedragen aan de mythevorming rond zijn persoon. Dankzij een grote vondst van 80 audiospoelen (vol met intieme gesprekken met kroongetuigen uit Wolkers’ leven en werk) en filmspoelen in zijn archief op Texel, is het voor regisseur Wim van der Aar mogelijk een nieuwe, authentieke én exclusieve film over de volksschrijver te maken. De documentaire zal heel dichtbij de echte Wolkers komen en vormt een mooie aanvulling op de langverwachte  biografie van Onno Blom die in oktober zal verschijnen, 10 jaar na het overlijden de schrijver.
Regie: Wim van der Aar< Terug naar overzicht