NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Op zoek naar Rembrandt

Op zoek naar Rembrandt - Uitzending zondagen 1, 8 & 15 december 17.10 uur,  NPO 2

 

Over het werk van Rembrandt is veel bekend. Over de mysteries rond zijn persoonlijke leven maakte de BBC de driedelige serie Op zoek naar Rembrandt. Hoe kwam de lieveling van de Nederlandse high society terecht in een gehuurd graf? Waarom raakte Rembrandt uit de gratie toen hij zijn grootste meesterwerken schilderde? De antwoorden komen van Rembrandt zelf. De makers herscheppen de stem van de kunstenaar en schetsen hem als opvliegend, koppig en vastberaden, maar ook liefdevol, opmerkzaam en empathisch.

 

De serie toont Rembrandt in twee gedaantes. Eén Rembrandt wil volledige acceptatie in de hogere middenklasse van Amsterdam, met alle rijkdom en attributen. Dat is de succesvolle zakenman en grote kunstenaar. De andere Rembrandt geeft niets om fatsoen of klanten. Hij leeft boven zijn stand. Hij woont samen met zijn minnares in een stad die bekend staat om zijn morele restricties. Deze Rembrandt duwt de ander naar het anonieme graf in.

 

Rembrandt liet bij zijn dood geen dagboeken en minder dan tien brieven na. De BBC put uit de burgerlijke en juridische archieven, analyseert zijn negentig zelfportretten (schilderijen, etsen en tekeningen) en laat verzamelaars, kunstherstellers, handchirurgen, beveiligingsadviseurs, insolventierechtadvocaten, romanschrijvers, curatoren en graffitikunstenaars aan het woord. We zien in grootboeken gedetailleerd de schulden beschreven, die hem zelfs op het hoogtepunt van zijn carrière zouden verlammen. De notarislijst documenteert elk vreemd en wonderbaarlijk item in zijn huis. In de kerkboeken staat de dood van zijn jonge kinderen, zijn vrouw en zijn geliefden vastgelegd. En uiteindelijk van Rembrandt zelf.

 

Met de persoonlijke stem van Rembrandt die zijn verhaal een unieke intimiteit geeft onthult Op zoek naar Rembrandt de tegenstellingen binnen de kunstenaar en geeft ons inzichten die ons ertoe aanzetten zijn schilderijen en etsen als nooit tevoren te bekijken.

Afleveringsinformatie is te vinden in onderstaand persbericht.

Downloads

Persbericht & afleveringsinformatie

Tico Siefert, Senior Curator of Northern European Art, Scottish National Gallery © Matchlight

Taco Dibbits, Director of the Rijksmuseum © Matchlight

Restorer Martin Bijl retouches a 17th century painting in his studio © Matchlight

Close up detail of restorer Martin Bijl retouching 17th century painting © Matchlight

Rembrandt’s signature on an original 17th century document © Matchlight

Brushes in restorer Martin Bijl’s studio © Matchlight