NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Op zoek naar de granaatappel

In Op zoek naar de Granaatappel krijgen koks Nadia Zerouali en Merijn Tol via een gezamenlijke passie, koken, toegang tot de levens van zes bijzondere en sterke vrouwen in het Midden Oosten. Tijdens het eten of in de keuken vertellen de vrouwen over hun leven en het land waarin zij wonen. Allemaal proberen ze iets op te bouwen in een wereld waarin niets zeker is, en vol verrassingen is. Maar een ding is zeker: elke dag moet er gekookt worden, en van de granaatappel moet zo veel mogelijk worden genoten!

Aflevering 1
Koks Merijn en Nadia gaan op pad met de Jordaanse Oum Hamza en hebben boeiende ontmoetingen in het noorden van Jordanië. Ze nemen een kijkje in de keuken van het Biscuithouse en ontmoeten een stoere grootmoeder die een autobedrijf runt met haar zonen. Naast het traditionele gerecht mansaf gaat het natuurlijk ook over ingemaakte olijven in deze aflevering want vele verkoopstalletjes aan de kant van de weg nodigen uit tot proeven. 

Aflevering 2
De Syrische Oum Ratib woont met haar twee dochters en kleinkinderen in een klein vluchtelingenkamp in Libanon. In het piepkleine geimproviseerde keukentje in haar tent is het niet makkelijk koken maar toch komen er lekkere gerechten op tafel. Jongste dochter Nejmeh droomt van het meedoen aan The Voice en een zangcarriere. Merijn en Nadia gaan met Oum Ratib naar het naburige dorp om vlees te halen om met haar te koken voor het kleine kamp. 

Aflevering 3
Nadia en Merijn gaan koken met tv chef Deema Hajjawi, een van de meest invloedrijke vrouwen van Jordanie. Haar kookshows worden bekeken in het hele Midden Oosten. En ze is  ambassadrice van twee oerhollandse bedrijven. Hoe is het om TV kok te zijn in de Arabische wereld? En hoe kan zij er zo stralend uitzien als ze boven de pannen hangt? Met Deema praten Nadia en Merijn  over het clichébeeld van de Arabische vrouw, en ze ontmoeten twee opmerkelijke zusjes die zich wel heel kritisch uitlaten over hun eigen vader. 

Aflevering 4
Nadia en Merijn ontmoeten Alice, een Iraakse vrouw die 20 jaar geleden vluchtte voor het regime van Saddam. Inmiddels behoort ze tot de upperclass in Libanon. Alice heeft zich het lot van nieuwe vluchtelingenstroom uit Irak aangetrokken, en zamelt met haar vriendinnen kleding in die ze bij hen langsbrengt. Nadia en Merijn horen verhalen van verschillende families die voor IS zijn gevlucht, en koken typisch Iraakse gerechten. Want het eten gaat altijd door, ook in moeilijke tijden.

Aflevering 5
Nadia en Merijn ontmoeten Rima, een bescheiden boerenvrouw uit de Druzengemeenschap. Rima heeft zich met haar fantastische kookkunsten opgewerkt uit de armoede. Wekelijks staat ze op de biologische markt in Beirut en ze kookt in het meest trendy restaurant van de stad. Met het geld dat ze daarmee verdiend heeft bouwt haar man een nieuw huis voor de hele familie.  Het is oogstseizoen, en Nadia en Merijn gaan voor het eerst in hun leven granaatappels plukken.

Aflevering 6
In de laatste aflevering zijn Nadia en Merijn op pad met de bekende Libanese designer Huda. Deze flamboyante dame laat een heel andere kant van het Midden Oosten zien. Langs de vervallen paleizen van Beirut, de kleurrijke markt van de havenplaats Saida tot het imposante buitenhuis van Huda. Maar hoe comfortabel Huda’s leven ook mag lijken, de oorlog is nooit ver weg. 

Uitzending: elke vrijdag van 13 september t/m 18 oktober, 17.50 uur, NPO 2 (HH van 2017)

Downloads

Op zoek naar de Granaatappel ©NTR

Op zoek naar de Granaatappel afl1 ©NTR

Op zoek naar de Granaatappel afl2 ©NTR

Op zoek naar de Granaatappel afl3 ©NTR

Op zoek naar de granaatappel-4©still

Op zoek naar de Granaatappel afl4 ©NTR

Op zoek naar de Granaatappel

op zoek naar de granaatappel ©still

op zoek naar de granaatappel-2©still