NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Natuur op 2

Het bijzondere verhaal van een jaarlijkse bijeenkomst van ijsberen op de koude kust van Barter Island in Alaska, en wat dat betekent voor het kleine Inupiat-dorpje Kaktovik.

Elk jaar verzamelen zich zo’n tachtig ijsberen bij het dorpje Kaktovik, waar ze zich te goed te doen aan de resten van walvissen die daar door jagers zijn achtergelaten. Zo’n samenscholing van ijsberen is hoogst bijzonder omdat ijsberen bekendstaan als solitaire roofdieren die je zelden in groepsverband ziet.

Maar in september wordt dit dorpje een mekka voor iedereen die ijsberen bestudeert. Wetenschappers en natuurfotografen trekken er dan naartoe om dit ongewone gedrag van de ijsberen te observeren. Hoe weten de beren dat ze precies rond deze tijd van het jaar op dit eiland moeten zijn? En wat is er aan de hand met de ijsberen in de zuidelijke Beaufortzee? Waarom verruilen ze het ijs zo massaal voor land?

Met de hulp van vooraanstaande wetenschappers probeert de film deze vragen te beantwoorden door twee ijsbeermoeders en hun welpen te volgen. Terwijl om hen heen het ijs steeds verder smelt, komen ze voor een onmogelijk keuze te staan: bij de kust blijven, waar ze worden bedreigd door de mens, of een verschrikkelijk verre tocht naar het noorden maken, een reis die door de klimaatverandering nog langer is geworden, naar het ijs en de prooi die daar te vinden zijn. Ook toont de film hoe de dorpelingen in Kaktovik het jaarlijkse bezoekje van de ijsberen ervaren.

maandag 14 oktober 2019, 17.40 uur, NPO 2


Downloads

ijsbeer2 ©BBC

ijsbeer1 ©BBC