NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Holi en de Chautaalmuziek

Speciale uitzending ter gelegenheid van het hindoeïstische  HOLI-feest

dinsdag 10 maart 17.15 uur bij de NTR op NPO 2 

Op dinsdag 10 maart 2020 vieren miljoenen hindoes over de hele wereld het Holi-feest. De viering vindt plaats op de eerste dag nadat de volle maan in het voorjaar aan de hemel is verschenen. Het Feest symboliseert dat het oude plaats maakt voor het nieuwe en de overwinning van het goede over het kwade. In deze speciale aflevering ligt de focus op Chautaal, de traditionele muziek die verbonden is met de Holi viering, maar steeds minder gewaardeerd wordt door de jongere generaties.

In deze aflevering worden twee hindoefamilies gevolgd, het gezin van Ronni Niddha en dat van Stephen Pikaar. Beiden zijn, elk op hun eigen manier, voorvechters van de oude hindoetradities en dus van de Chautaal.  Maar tot hun grote teleurstelling hebben hun eigen kinderen, net als veel andere hindoejongeren, niet veel meer met deze muziek. Jongere hindoes hechten steeds minder waarde aan de oude tradities en rituelen van hun geloof. Ze luisteren liever naar Bollywoodmuziek of de muziek van modernere bands. Voor de oude generatie hindoes is het juist essentieel dat Holi wordt gevierd met de religieuze teksten en mantras van de Chautaalmuziek.

Terwijl Ronni de Chautaalmuziek traditioneel wil houden, wil Stephen het juist vernieuwen en de muziek aantrekkelijker te maken voor jongeren.

Presentatie: Narsingh Balwantsingh
Regie: Tatjana Mirkovic
Research: Radha Ramdhan

 


Downloads

10mrt Holi en de Chautaalmuziek