NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Attenborough and the giant elephant

Een bijzondere documentaire waarin Sir David Attenborough het levensverhaal vertelt van de beroemdste olifant die ooit heeft geleefd, Jumbo. Naar verluidt was Jumbo de grootste olifant ter wereld en hij werd een victoriaanse superster in het legendarische circus van P.T. Barnum.
Sir David kreeg toegang tot het skelet van Jumbo in het American Museum of Natural History en met een team wetenschappers van over de hele wereld komt hij aan de hand van de botten van Jumbo meer over deze reus te weten, bijvoorbeeld waarom de olifant een te vroege dood stierf.
In de westerse wereld is het op steeds meer plekken verboden om deze majestueuze reuzen in een circus te houden. Sir David zoekt uit wat er tegenwoordig aan wordt gedaan om olifanten in gevangenschap te redden.

 

Jumbo (rond Kerstmis 1860 – 15 september 1885), ook wel Jumbo de Olifant en Jumbo de Circusolifant genoemd, was een 19de-eeuwse savanneolifant uit Soedan. Jumbo werd verscheept naar de Jardin des Plantes, een dierentuin in Parijs, en in 1865 werd hij overgebracht naar de London Zoo in Engeland. Ondanks protesten werd Jumbo verkocht aan P.T. Barnum, die hem in maart 1882 meenam naar de Verenigde Staten voor zijn circus. De naam van de enorme olifant heeft de taal verrijkt met het woord "jumbo", een synoniem voor "zeer groot'. Toen Jumbo stierf, was hij naar schatting 3,23 meter hoog. Barnum beweerde zelfs dat hij ongeveer 4 meter groot was.

Uitzending: donderdag 3 oktober, 17.40 uur, NPO 2

Downloads

20mrt Attenborough and the giant elephant © Vik Manchanda_copyright Humble Bee Films