NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Nieuwe programma's in juni

30 mei 2018

Andere Tijden Special: vergeten beroepen
Vrijdag 1 juni, 21.05 uur, NPO 2
Wie weet nog wat een klepperman vroeger deed? Of de porder? Andere Tijden brengt in de beeldspecial ‘Vergeten Beroepen’ een ode aan de vakbekwame mensen van vroeger, geheel opgebouwd uit archieffilms. Sommige beroepen zijn echt verdwenen. De tonnenman komt geen poepdoos meer halen en walvisvaarders verdienen hier geen stuiver meer. Andere beroepen zijn juist weer helemaal terug, zoals de barbier.

Sudan the last of the rhinos
Zondag 3 juni, 19.15 uur, NPO 2
Midden in natuurreservaat Ol Pejeta in Kenia leefde tot voor kort Sudan, de enig overgebleven mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde. Hij werd dag en nacht bewaakt. In Sudan: de laatste neushoorn wordt het bijzondere levensverhaal van Sudan verteld. Hij is op drie continenten geweest en verbleef in een dierentuin achter het IJzeren Gordijn terwijl de rest van zijn ondersoort in het wild werd uitgeroeid. Vervolgens ging hij terug naar Afrika en hoopte men dat zijn ondersoort dankzij de nieuwste technologieën voor uitsterven zou kunnen worden behoed. In deze documentaire wordt het complexe verhaal van het leven van Sudan verteld.

Andere Tijden Sport: Dries Boussatta: trots op oranje
Zondag 3 juni, 22.15 uur, NPO 1
Op 14 juni is het zover. Dan begint in Rusland het WK Voetbal. Het Nederlands elftal heeft zich zoals bekend niet geplaatst. Wel zien we veel in Nederland opgegroeide jongens op het WK. Bij Marokko... Tegenwoordig kiezen topspelers met een Marokkaans paspoort eerder voor Marokko dan voor Oranje. Dat was niet altijd zo. De eerste Marokkaanse Nederlander in Oranje is Dries Boussatta. Hij debuteert in 1998 in het Nederlands elftal. Hij is er trots op. Maar tijdens Nederland-Marokko, in 1999, wordt hij continu uitgefloten door jongens met eenzelfde achtergrond als hij. Andere Tijden Sport organiseert een ontmoeting tussen Boussatta en vijf van die jongens van destijds.

De Grote Geschiedenisquiz
Zaterdag 9 juni, 20.30 uur, NPO 2
De Grote Geschiedenisquiz wordt dit jaar gespeeld in de prachtige stijlkamers van het Muiderslot. Ferry Mingelen, Jeltje van Nieuwenhoven, Pieter van der Wielen en Jean-Marc van Tol strijden samen met een winnaar van de voorronde om de historische eer. Het kasteel vormt het vertrekpunt voor vragen die uitwaaieren door de wereldgeschiedenis, ondersteund door fijne beelden uit het archief. Presentatie: Herman van der Zandt en Nienke de la Rive Box.

Andere Tijden Sport - WK ’78: de bittere nasmaak van een wereldtitel
Zondag 10 juni, 22.15 uur, NPO 1
Wat was er gebeurd als Rob Rensenbrink tegen Argentinië niet tegen de paal had geschoten maar had gescoord? Was Nederland in 1978 dan echt wereldkampioen voetbal geworden? Om die vraag te beantwoorden reist Andere Tijden Sport met oud-internationals Arie Haan en Ernie Brandts terug naar Argentinië. Zij zijn ervan overtuigd dat oranje de wereldtitel nooit kon winnen omdat de militaire machthebbers het toernooi manipuleerden ten faveure van het thuisland. De twee ontmoeten hun tegenstanders in de finale en praten met slachtoffers van het regime van Jorge Videla.

Het Uur van de Wolf: Instant dreams
Donderdag 14 juni, 22.55 uur, NPO 2
In het digitale tijdperk van Instagram en haarscherpe foto’s op de mobiele telefoon blijft de Polaroidfoto onverminderd populair. Waarin schuilt toch de magie van deze inmiddels ouderwetse techniek? Is het omdat het beeld langzaam opdoemt? Zijn het de onvoorspelbare kleuren? Het feit dat er maar één uniek exemplaar van is? Filmmaker Willem Baptist verkent in deze documentaire de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, de man die in 1948 de Polaroidcamera introduceerde. En hij filmt de mensen die zijn instant droom levend houden.

Podium Witteman aan Zee
Zaterdag 16 juni, 20.30 uur, NPO 2
Extra live-uitzending van Podium Witteman tijdens Festival Classique vanuit het Kurhaus in Scheveningen. De naam is voor één keer omgedoopt tot Podium Witteman aan Zee en de presentatie is in handen van Paul Witteman, Floris Kortie en Mike Boddé. De muziek die avond wordt verzorgd door het Residentieorkest onder leiding van Jan Willem de Vriend en bijzondere optredens zijn er van de Amsterdamse Klezmerband, theaterkoor Dario Fo en Anneke van Giersbergen. De uit de rockmuziek afkomstige Van Giersbergen gaat die avond een speciale samenwerking aan met het symfonieorkest. De solisten van de avond zijn de violiste Maria Milstein die Mendelssohn speelt en de 16-jarige pianist Nikola Meeuwsen die Chopin vertolkt.

Pinkpop 2018 Live! (NTR/BNNVARA/VPRO)
Zaterdag 16 juni, 23.00 en 00.35 uur, NPO 3
Zondag 17 juni, 19.25 en 23.35 uur, NPO 3
Zaterdag 23 juni, 22.20 uur, NPO 3
De 49e editie van Pinkpop staat voor de deur en ook dit jaar is het driedaagse festival te volgen via de NPO op radio, televisie en online. Op NPO 3 doen presentatoren Eric Corton, Eva Cleven, Michiel Veenstra en Frank van der Lende doen verslag van het festival onder de noemer Pinkpop 2018 LIVE!. De dagafsluiters van Pinkpop zijn Pearl Jam (vrijdag), Foo Fighters (zaterdag) en Bruno Mars (zondag). Maar de line-up biedt nog veel meer, zoals Snow Patrol, BLØF, The Offspring, The Script, Miss Montreal, Editors, The Kooks, Ronnie Flex & Deuxperience en tal van andere bekende namen.
Op 23 juni passeren nog eens alle hoogtepunten de revue.

Het Uur van de Wolf: The Beatles: Eight days a week
Donderdag 21 juni, 22.55 uur, NPO 2
“We wilden gewoon spélen. Spelen was het allerbelangrijkst”. En gespeeld hebben ze: tussen 1963 en 1966 gaven The Beatles wereldwijd zo’n 250 concerten. Daarna werd de situatie onhoudbaar en legde de groep zich toe op baanbrekende studio-opnamen. In de documentaire ‘Eight days a week – The Touring Years’ concentreert de Oscar winnende regisseur Ron Howard (A beautiful Mind, Apollo 13) zich op de live-concerten van de groep. Zijn vangst van nieuwe concertbeelden met opgepoetst geluid is verbluffend en laat vooral zien hoe goed, ruig en opwindend The Beatles live zijn. Het ongekende spelplezier en het vakmanschap spatten er vanaf, en ook voor en na de concerten is goed te merken dat dit bandje er lol in heeft. Ze zijn geestig, vrolijk en onverschrokken als ze de pers te woord staan – alles wat hun publiek ook wil zijn.

Het Uur van de Wolf: Morisot - Moed, storm en liefde
Donderdag 28 juni, 22.55 uur, NPO 2
MEER INFORMATIE VOLGT

Holland Festival (NTR/VPRO)
Zaterdag 30 juni, 22.35 uur, NPO 2
Reportage over Marokkaanse hadragezangen en volksmelodieën. Tevens registratie uitgevoerd door het Ensemble Rhoum El Bakkali uit Chefchaouen i.s.m. het Amsterdams Andalusisch Orkest en Orchestre Temsamani.