NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Nieuwe programma's in mei

26 april 2018

2Doc: Mohammad en Jafar
Woensdag 2 mei, 22.55 uur, NPO 2
https://pers.ntr.nl/programma/2doc/ 
Ze zijn al meer dan 25 jaar bevriend in oorlogsgebied en hebben alle confrontaties met de Israëlische troepen overleefd: de Palestijnse jeugdvrienden Mohammad en Jafar. Regisseur Marcel Goedhart bezoekt het tweetal, ooit jonge stenengooiers, steeds met een tussenpoos van enkele jaren. Nu heeft hij een documentaire gemaakt, waarin we zien hoe de mannen hun strijd voeren om te overleven in vluchtelingenkamp Dheisheh. Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn ze omringd door geweld en haat. Mohammad en Jafar zien hun vrienden sterven, hun vader. Ze kiezen ieder hun eigen weg, maar hun droom blijft: terug gaan naar Sufla, het dorp waar hun grootouders woonden tot ze in 1948 door Israël werden verjaagd.

Operatie D-Day

Vrijdag 4 mei, 22.00 uur, NPO 1
https://pers.ntr.nl/programma/operatie_d_day/  
Drie jonge gamers, die de oorlog vooral kennen uit hun favoriete games, treden in de voetsporen van een echte soldaat en leren zo het ware verhaal en de historische context van hun games kennen. 
Presentatie: Annechien Steenhuizen

Leven, Dood, Liefde
Vanaf 6 mei, 16.25 uur, NPO 2
https://pers.ntr.nl/programma/leven_dood_liefde/ 
Het hindoeïsme is geen geloof, maar een manier van leven. Eeuwenlang vraagt men zich af wat de betekenis is van het leven, de dood en de liefde. In elke aflevering van dit drieluik wordt een hoofdpersoon gevolgd die met leven, dood en liefde te maken heeft. Een gedicht dat geïnspireerd is door het hindoeïsme, is het vertrekpunt van elke aflevering en verbindt de drie thema’s met elkaar.

Club van 27
Elke vrijdag van 11 mei t/m 8 juni, 22.33 uur, NPO 3
https://pers.ntr.nl/programma/club_van_27/ 
Serie documentaires op NPO 3 over artiesten die op hun 27ste zijn overleden. Met Amy (11 mei), Kurt Cobain (VPRO) (18 mei), Janis: Little Girl Blue (25 mei), The Doors: When you're strange (1 juni), Jimi Hendrix: Hear my train a comin' (8 juni).

Geheimen van het menselijk lichaam
Vanaf 13 mei, 19.15 uur, NPO 2
https://pers.ntr.nl/programma/geheimen_van_het_menselijk_lichaam/ 
De dokterstweeling Chris en Xand van Tulleken laat met baanbrekend beeldmateriaal en experimenten op hun eigen lichaam zien welke bijzondere verhalen er in ieder van ons verborgen liggen: het verhaal van hoe wij groeien, hoe wij overleven en hoe wij leren. Een drieluik over de anatomie van het menselijk lichaam zoals nog niet eerder te zien was.

De Klas
Zondag 13 en 20 mei, 21.30 en 21.20 uur, NPO 1
https://pers.ntr.nl/programma/de_klas/ 
In het programma De Klas krijgt een groep leerlingen een bijzondere les van een ongewone leerkracht. Gastdocenten Erben Wennemars en columnist en schrijver Özcan Akyol behandelen universele thema’s als succes en opvoeding. Thema’s waar ze persoonlijk iets mee hebben.

Andere Tijden Sport (NOS/NTR)
Van 13 mei t/m 10 juni, zondag, 22.05 uur en donderdag 12 juli, 21.30 uur, NPO 1
https://pers.ntr.nl/programma/andere_tijden_sport/ 
Zes fonkelnieuwe afleveringen van Andere Tijden Sport, vanaf zondag 13 mei wekelijks op NPO 1. Presentatie: Tom Egbers.
·         Van het roze in het rood: Erik Breukinks Italiaanse zwanenzang (13 mei)
·         De wraak van Aad de Mos (20 mei)
·         Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde (27 mei)
·         Dries Boussatta: trots op Oranje (3 juni)
·         WK ’78: de bittere nasmaak van een wereldtitel (10 juni)
·         Betty serveert! De strijd van tenniskampioen Betty Stöve (12 juli)

Youth
Vrijdag 18 mei, 23.00 uur, NPO 2
https://pers.ntr.nl/programma/speelfilm/  
Fred en Mick zijn twee oude vrienden die in een luxeresort in de Alpen vertoeven voor een lange, rustgevende vakantie. Ze kijken terug op hun veelbewogen leven als respectievelijk componist/dirigent en regisseur, en geven ondertussen op humoristische wijze hun ongezouten mening over de levens van hun kinderen, de jonge studenten in Micks schrijversgroepje en de andere hotelgasten. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste filmscript, is Fred ondertussen gepensioneerd en heeft geen enkel verlangen nog terug te gaan naar zijn muziek. Maar iemand van hoog aanzien heeft er alles voor over om de grootmeester nog eenmaal zijn composities te zien dirigeren.

11 Friese Fonteinen
Vanaf zondag 20 mei, 20.20 uur, NPO 2
https://pers.ntr.nl/programma/11_friese_fonteinen/
De komst van elf fonteinen, gemaakt door elf internationale topkunstenaars, in elf Friese steden zorgt voor humoristische en confronterende situaties tussen een bevlogen kunstcurator en de nuchtere Friese bewoners. Cabaretier Jan Jaap van der Wal overziet alles en geeft op een geheel eigen wijze commentaar in een snedige conference.

Ramadanjournaal
Vanaf 21 mei, vier maandagen, 23.55 uur, NPO 2
https://pers.ntr.nl/programma/ramadanjournaal/ 
Het Ramadanjournaal van de NTR doet verslag van deze bijzondere maand met actuele reportages over de vele activiteiten en festiviteiten die door het hele land plaatsvinden. In de rubriek Ramadanontmoeting vasten o.a. culinair publiciste Janny van der Heijden en rabbijn Lody van de Kamp een dag mee en ontmoeten ze na zonsondergang een moslimfamilie met wie ze het vasten verbreken. In Ramadanhelden worden moslims geportretteerd die zich tijdens de vastenmaand inzetten voor goede doelen. Ook brengen we reportages over de ramadan in Jakarta/Indonesië, Istanbul/Turkije, Lamu/Kenia en Dhaka/Bangladesh.
Presentatie: Samya Hafsaoui. 

Het Uur van de Wolf: O, O, Harrie
Maandag 21 mei, 21.55 uur, NPO 2
https://pers.ntr.nl/programma/uvdw/ 
De populaire schrijver/cabaretier Harrie Jekkers heeft zijn levensverhaal verstopt in zijn liedjes. Ogenschijnlijk praat hij er in interviews gemakkelijk over. De werkelijkheid is dat hij voor velen een mysterieuze man blijft. Hij woont al jaren alleen in het rustige, noordelijke deel van Ibiza en laat weinig mensen dichtbij komen. In de documentaire ‘O, O, Harrie’ trekt regisseur Karin Junger met de zanger op en vindt ze de oorsprong van zijn gevoelige teksten en relativerende humor.

Niet gezond meer
Vanaf 23 mei, 21.05 uur, NPO 3
https://pers.ntr.nl/programma/Niet_gezond_meer/ 
Driedelige serie waarin presentatrice en kookboekenschrijfster Jet van Nieuwkerk op onderzoek gaat in de wereld van obsessief gezond eten en extreem veel sporten. 
Jet weet waar ze over praat, want zij heeft er lange tijd zelf mee geworsteld. 10 jaar geleden werd gezond eten en sporten voor Jet een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner. Met hulp van een therapeut ging Jet het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen.

De spelende mens
31 mei, 23.15 uur, NPO 3
https://pers.ntr.nl/programma/de_spelende_mens/   
Een Teledoc Campus van regisseur Sanne Rovers en producent Prospektor naar een idee van Lara Aerts. Een observerende film die de kijker meeneemt in de belevingswereld van de spelende mens, op zoek naar vrijheid. Op het Go Short International Filmfestival in Nijmegen bekroond met de publieksprijs.
Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. De Spelende Mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt die spelende mens? De observerende film neemt de kijker mee in de belevingswerelden van al die spelers. Hoezeer de spelen uiterlijk ook van elkaar verschillen, in zijn zoektocht naar vrijheid speelt de spelende mens eigenlijk één universeel spel.