NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Nieuw! De Avond van Taal

23 november 2017

De NTR sluit het taaljaar 2017 af met het nieuwe programma De Avond van Taal. Tijdens deze avond kijkt Margriet van der Linden in een studio vol taalliefhebbers terug op 2017 met mensen die opvielen door hun taal, taalobservaties of taalpublicaties. Wie worden de Taalkenners van 2017? En samen met Genootschap Onze Taal kiezen we het belangrijkste woord van 2017. 

Tijdens deze avond bespreekt Margriet samen met Buffi Duberman de taal van Donald Trump en met taalkundige Marc van Oostendorp analyseert ze de stijl van vloggers. Wat was het grootste taalvoutje van 2017 en wat waren de beste en slechtste slogans dit jaar? Ook gaan we  af en toe de studio uit en worden opvallende taalgebeurtenissen uit 2017 in Nederland onderzocht. Als klap op de vuurpijl maken we in samenwerking met Genootschap Onze Taal het Woord van het Jaar bekend.

Tussen alle gesprekken door worden korte rondes gespeeld van Tafel van Taal, de taalquiz van de NTR. Deelnemers zijn mensen die taalnieuws gemaakt hebben in 2017, leraren Nederlands, examinanten van het pittige examen Nederlands en Kamerleden van de vier partijen uit het kabinet. De winnaars van de quizrondes worden samen met kijkers en het publiek in de studio met een klein dictee getest op hun kennis van spelling en interpunctie. Het dictee wordt voorgelezen door presentator van het NOS journaal, Annechien Steenhuizen.

Taalkenners van 2017
De twee beste teams spelen een spannende finale waarin ze zo snel mogelijk een rebus moeten oplossen. De rebus is een speciaal voor de Avond van Taal geschreven gedicht, over het jaar 2017 van de Dichter des vaderlands, Ester Naomi Perquin. De winnaars van de rebus mogen zich Taalkenners van 2017 noemen.   

Het Woord van het Jaar
Samen met Genootschap Onze Taal verkiezen we Het Woord van het Jaar; hét woord dat dit jaar uitblinkt omdat het 2017 het beste samenvat. In de aanloop naar deze verkiezing kan iedereen zijn of haar belangrijkste woord van 2017 nomineren via de website. Vanaf maandag 4 december kan op een shortlist van 10 woorden, die door taalkenners wordt gemaakt, online gestemd worden. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen welk woord voor hun persoonlijk in 2017 het belangrijkste was. Op 30 december zie je tijdens de uitzending van De Avond van Taal welke woord 2017 het beste omschrijft volgens Nederland! 

De Avond van Taal is een coproductie met TIN CAN.