NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Nieuwe podcast – Making an Opera

12 februari 2020

Op 13 maart gaat op het Opera Forward Festival van De Nationale Opera (DNO) de nieuwe opera van Willem Jeths in wereldpremière: Ritratto. DNO stelde podcastmaker Stefanie Visjager in staat om gedurende anderhalf jaar achter de schermen mee te kijken naar de totstandkoming van deze productie. Het bood haar een unieke kans om het complexe maakproces van eerste idee tot aan de uitvoering te volgen en te ontrafelen. Resultaat hiervan is de achtdelige podcastserie Making an Opera, of: Hoe het te maken in de opera. Aflevering 1 is nu al te beluisteren op nporadio4.nl/makinganopera.
 
Het maken van een opera kent een jarenlange voorbereiding, van het eerste idee en het schrijven van het libretto voor de componist, tot het instuderen van de partijen en de enscenering. Regisseur Marcel Sijm is de spin het web: hij werkt nauw samen met componist, dirigent, zangers, ontwerpers en de vakmensen die decors, kostuums en rekwisieten maken.

“Al die mensen die raar zijn, allemaal kunstenaars, die moet ik bij elkaar zien te houden” 
regisseur Marcel Sijm

De rollen in de opera worden vertolkt door zangers van De Nationale Opera Studio, een intensief talentontwikkelingsprogramma voor jonge zangers. Visjager volgt de zangers van de Opera Studio, die geleid wordt door sopraan Rosemary Joshua. Visjager is erbij als de eerste audities achter gesloten deuren plaatsvinden en bij de intensieve repetities die erop volgen. Haar microfoon registreert niet alleen de mooie, maar ook de pijnlijke momenten. Want als één ding duidelijk wordt, is het wel dat opera niet vanzelf tot stand komt. Zonder strijd geen resultaat.

Uitzendingen/beschikbaarheid 
De eerste aflevering van de 8-delige podcast is vanaf nu te beluisteren op nporadio4.nl/makinganopera en de bekende podcastplatforms. Wekelijks op zaterdag komt er een nieuwe aflevering online.
 
In Podium op Zaterdag (NTR) zullen wekelijks ruime fragmenten te horen zijn.
 
·        15 februari - afl.1 De auditie 
·        22 februari - afl.2 Onzekerheden
·        29 februari - afl.3 Bloed en Verf
·        7 maart      - afl.4 Aria-portfolio
 
Podium op Zaterdag, 17.30-19.00, NPO Radio 4
 
De podcast Making an opera is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van het NPO-fonds in samenwerking met De Nationale Opera, de NTR en NPO Radio 4.Download
Download