NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Emmy Award voor Dance or Die

26 november 2019

Foto (vlnr): Oscar van der Kroon (eindredacteur Het Uur van de Wolf), regisseur Roozbeh Kaboli, danser Ahmad Joudeh en Iris Lammerstma (Witfilm).

De Nederlandse documentaire Dance or Die heeft vannacht in New York een Internationale Emmy gewonnen voor beste kunstdocumentaire. De film is geregisseerd door Nieuwsuur-verslaggever Roozbeh Kaboly en geproduceerd door Witfilm en NTR. Het is de tweede achtereenvolgende Emmy voor het programma Het Uur van de Wolf. De film vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge danser in Syrië, die in de kunst een vorm heeft gevonden het oorlogsgeweld te trotseren.

Dance or Die is het levensmotto van de Syrische danser Ahmad Joudeh. Het staat in zijn nek getatoeëerd. “Ieder mens voert zijn eigen strijd. Mijn gevecht begon toen ik besloot danser te worden”. Dans is Ahmad’s leven, maar het wordt hem onmogelijk gemaakt in zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus. De kans om zijn geboortegrond te kunnen ontvluchten grijpt hij met beide handen aan. Inmiddels woont hij in Nederland en treedt hij op bij voorstellingen van Het Nationale Ballet. De documentaire werd in juni 2018 uitgezonden en is hier terug te zien op npostart.

Vorig jaar won Het Uur van de Wolf een Emmy Award voor de documentaire Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal.

De Emmy Awards gelden als de belangrijkste internationale tv-onderscheidingen ter wereld.