NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Nieuwe podcast: De zomer van ‘69

14 augustus 2019

Vandaag, precies 50 jaar na Woodstock, lanceert Focus de podcast De zomer van ’69. Een vierdelige podcastserie over de historische gebeurtenissen uit die periode: het legendarische festival Woodstock, de Stonewall-rellen, de opkomst van de Dolle Mina’s en de eerste maanlanding. In De zomer van ’69 spreken we de mensen die erbij waren. Van bezoekers op Woodstock tot de organisator van de eerste homodemonstratie in Nederland. Deze grensverleggers laten we in gesprek gaan met de 'influencers' van nu. Wat heeft die ruige zomer ons gebracht en wat valt er vandaag de dag nog te halen?

Het broeide in de zomer van ‘69.

De wereld was toe aan een volgende stap. De jeugd zette zich af tegen de gevestigde orde, experimenteerde met drugs en predikte vrije liefde en gelijke rechten. In de podcast De zomer van ’69 spreken we mensen die de historische momenten in ’69 vol meemaakten. Zoals Lisa Brickman, die door een gat onder een hek kroop om op Woodstock te komen en Hank Kune, die backstage de gitarist van Jefferson Airplane ontmoette. Of Ed van den Heuvel die op de Sterrenwacht zat in Californië tijdens de eerste maanlanding. Ook praten we met Nel Willekens die als Dolle Mina streed voor de rechten van de vrouw.

Vijftig jaar later ontmoeten de mensen van toen de mensen van nu, die hun gedachtegoed met zich meedragen en voortzetten. Zo spreken we met LHBTI-activist Rocher Koendjbiharie, die met bewondering naar de eerste roze protesten van 1969 terugkijkt, maar nog steeds ziet dat er terrein te winnen valt. Ook feministe Devika Partiman voert nog steeds strijd voor de gelijke rechten van de vrouw, alleen dan online. En sterrenkundige Lucas Ellerbroek weet met de nieuwste technologieën de 50 jaar oude maanstenen te onderzoeken die de Apollo 11 met zich meebracht.

De zomer van ‘69 is een podcast van het NTR programma Focus. Ga naar nporadio1.nl/podcasts/de-zomer-van-69 of abonneer je via andere bekende podcastplatforms. De podcast wordt de komende vier weken ook wekelijks uitgezonden in Focus Radio (NPO radio 1) tussen 02.00 tot 04.00 uur, in de nacht van woensdag op donderdag.