NTR Perssite


Alle informatie over de tv-programmering van de NTR

Recordaantal inzendingen NTR Podcastprijs

08 juli 2019

Uit een recordaantal van 55 inzendingen zijn de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2019 bekend gemaakt. De aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en Vlaanderen wordt 1 september a.s. uitgereikt.
De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 4, 11, 18 en 25 augustus 2019 om 21.00 uur op NPO Radio 1.

Prijzen

Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 1 september, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 1 september deze onderscheiding.

 

Online luisteren

Alle genomineerden zijn te beluisteren op Soundcloud, op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs en via het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs op  iTunes.

Alle informatie over de NTR Podcastprijs vind je op ntr.nl/podcastprijs.

 

 

Radio Doc, zondag 4 augustus 2019, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2019, deel 1

 

ANNA DIJK EN JORN LELONG, master Journalistiek, RUG

"Mediteren is echt geen pilletje" (20'14)

Is mediteren altijd goed en gezond? En kan iedereen zich erin storten? Een podcast over de minder positieve kanten van mediteren.

 

CELINE OTTENBURGH, RITCS, Brussel

"De eenzame uitvaart" (35'45)

Wanneer iemand eenzaam sterft schrijven dichters een persoonlijk gedicht voor deze gestorvene en lezen dat voor op de begrafenis. In Amsterdam richtte F. Starik  in samenwerking met de gemeente de 'poule des doods' op, een groep dichters die betrokken zijn bij de eenzame uitvaart.

Ook overledenen die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk, verdienen immers een waardig en respectvol afscheid.

 

 

Radio Doc, zondag 11 augustus 2019, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2019, deel 2

 

NICK VAN HERK, NORE-LINN MOVIG, MILOU VAN OMMEN, MATHANJA VAN HOUWELINGEN, opleiding Journalistiek, Christelijke Hogeschool Ede

"Drugverlagend" (20'00), aflevering 1

Microdoseren met psychedelische drugs zou productiever, creatiever en gelukkiger maken.

Kan microdoseren medicatie vervangen, kan het een burn-out voorkomen en wat zijn eigenlijk de risico's? De makers nemen je mee op hun zoektocht naar het effect van een snippertje truffel en een druppeltje LSD.

 

VIKTOR VANDERVELDE, bachelor Journalistiek, Erasmus Hogeschool, Brussel

"De wereld van fluisterfilmpjes" (23'00)

Mensen zitten fluisterend voor een camera en microfoon en maken tokkelende, ritselende of tikkende geluiden die rustgevend zouden werken. En ze noemen het ASMR. Wat is dat? Wie kijken naar deze fluisterfilmpjes en wat doen die met lichaam en geest?

 

 

Radio Doc, zondag 18 augustus 2019, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2019, deel 3

 

JONAS VANDICKE, Universiteit Gent

"Koffie Curieus" (28'00), aflevering 1

Wat maakt een huis tot een spookhuis? Waarom zien mensen daar geesten verschijnen? En wat heeft de operazangeres Bianca Castafiore daar mee te maken? Koffie Curieus is een podcast over de wondere wereld van de wetenschap.

 

MATHIEU WIJDEVEN en Theatercollectief de Trans/missie

"De stad waar je nooit dacht te gaan wonen" (12'30), aflevering 1

Ten oosten van Utrecht ligt Leidsche Rijn, het grootste nieuwbouwproject van Nederland waar bijna 100.000 mensen wonen. Is dit de stad van de toekomst? Zijn bewoners en stadsontwikkelaars van deze stad gaan houden?

 

LOTJE VAN DEN DUNGEN, MAARTEN VAN GESTEL, LIESE MOLENAAR, Master Journalistiek en Media, UvA

"En toen? De verdwenen kaas" (22'08)

Een meisje in een studentenhuis in Amsterdam is haar kaas kwijt. Gek, want die had ze net in de supermarkt gekocht. Ze koopt een nieuw stuk in de veronderstelling dat haar huisgenoten hebben gesnoept. Maar de volgende dag is de kaas weer weg...In deze podcast achterhalen en ontrafelen de makers sterke verhalen, urban myths, die misschien wel écht gebeurd zijn.

 

 

Radio Doc, zondag 25 augustus 2019, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2019, deel 4

 

LUKE THOMAS, Fontys Hogeschool voor Journalistiek
"Tinnitus" (20'10)
Twee miljoen Nederlanders hebben tinnitus, een piep of ander hinderlijk geluid waar ze mee moeten leren leven. Ook Luke hoort dag en nacht een piep. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten vormt hij zijn eigen ervaringen en die van anderen om tot een muziekstuk.

 

MAARTEN DALLINGA, Omroep Gelderland

"Anoniem Intiem" (32'51), aflevering 1

Anoniem Intiem vertelt het verhaal achter mannenontmoetingsplekken, seksplekken voor mannen in de open lucht. Johan, Wessel en Ben vertellen openhartig wat er daar gebeurt en waarom zij er naartoe gaan. Met deze podcastserie brengt Maarten een verborgen problematiek aan het licht.

 

KASPER WIENK, School voor Journalistiek Fontys, Tilburg
"Nooit meer samen jarig" (16'47), aflevering 1

Kasper duikt in het leven van de 23-jarige tweeling Kylian en Kyara. Kyara heeft een uiterst zeldzame aandoening waarvoor ze op haar veertiende een donorlong kreeg. Maar inmiddels stoot haar lichaam de donorlong af. Moeten de zusjes binnenkort afscheid van elkaar nemen?